Pasi spre o sanatate mai buna – partea intii

Cred cu tarie ca omul trebuie sa-si atinga excelenta in toate domeniile. Mai ales in sanatate, care sta la baza tuturor celorlalte aspecte ale vietii.

Sa vedem care ar fi primii pasi care ar trebui facuti de cineva care vrea sa fie sanatos si in forma, pentru ca, nu-i asa, viata e o lupta, n-am venit pe lumea asta ca sa mergem la cinema, si sintem condamnati sa ne mincam piinea cu sudoarea fruntii noastre. Pentru asta trebuie oase tari.

Pina sa ne intrebam daca suplimentele sint bune sau ar trebui, mai degraba, sa ne luam vitaminele si mineralele din hrana, daca antioxidantii sint sau nu folositori, care dieta e mai buna, etc, ar trebui sa avem grija sa nu ne otravim.

Tutunul

 

 

Fumatul e principala cauza de cancer. Ar lua prea mult spatiu sa enumeram efectele negative ale fumatului asupra sanatatii, e mult mai simplu sa spunem la ce e bun: la absolut nimic. E daunator sanatatii, e scump si pute.

Iata un link si o colectie de poze menite sa le sperie pe doamne. Si un link menit sa-i puna pe ginduri pe domni.

Medicina traditionala chineza, in a carei materia medica intra de toate, de la excremente de liliac la par uman carbonizat, spune despre tutun ca este “toxic si fara nici o valoare terapeutica.”

Fumati? Lasati-va, si organismul, portofelul si partenerii/ele va vor fi recunoscatori/oare.

 

Alcoolul

 

 

Daca un pahar de vin poate avea efecte benefice asupra sanatatii, cantitati mai mari nu aduc nimic bun. Un singur episod de exces (consumul unei cantitati de alcool care urca alcoolemia la peste 0.08g/dl) e asociata cu cresterea nivelului de toxine bacteriene in singe, cu efecte serioase asupra sistemului imunitar.

Studiul Grant, care a observat timp de 75 de ani 268 de absolventi ai Universitatii Harvard, a concluzionat ca alcoolul (consumul exagerat) e in strinsa corelatie cu aparitia de nevroze si depresii si ca, impreuna cu fumatul, a fost principala cauza de moarte din grupul observat.

 

Dieta

 

 

Magazinele noatre sint pline de otravuri: grasimi trans, carne imbibata cu antibiotice si hormoni de crestere, zahar, in cantitati obscene, pe care-l intilnesti in lista de ingrediente a majoritatii alimentelor.

Sintem ceea ce mincam . Expresia genica, modul in care tiparul nostru se transpune in realitate,  e influentata de stilul de viata, de mediul inconjurator, de dieta. Mecanismele epigenetice determina care din genele noastre sint activate si care dezactivate. Asta e o veste buna pentru ca, iata, nu sintem condamnati (sau binecuvintati) la a urma un destin determinat de mostenirea noastra genetica, ci putem, in mare masura, sa ni-l faurim asa cum vrem.
Probabil cel mai bun lucru pe care il putem face pentru noi e sa avem grija la ce mincam.

Vom vorbi despre toate astea pe larg in postarile urmatoare.

 

 

 

V-ar mai putea interesa

Problemele alimentatiei moderne Razboiul si bolile cardiovasculare In 1940, Norvegia a fost ocupata de Germania nazista. In urmatorii 4 ani septelul norvegienilor a fost folosit, ap...
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail

Lasati un comentariu

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>