Pasi spre o sanatate mai buna – partea a doua

Probabil ca oamenii n-au renuntat la modul lor de viata de pina la neolitic, cel de vinatori-culegatori, pentru ca au ajuns la concluzia ca mamaliga sau terciul de ovaz sint mai gustoase decit friptura de bizon. Fiind o specie cu mare success pe scena evolutiei, ei s-au inmultit si s-au raspindit peste tot. Sosirea oamenilor pe un teritoriu a coincis cu momentul exctinctiei multor specii de ierbvore mari din zona respectiva. Proportia alimentelor vegetale din dieta oamenilor a ajuns sa fie tot mai mare, si pina la urma acestia au fost nevoiti sa “domesticeasca” plantele si sa devina, din vinatori, fermieri.

Dupa aparitia agriculturii s-a inregistrat un declin general al starii de sanatate al oamenilor. Revolutia neolitica a dus la o serie de schimbari biologice negative: stramosii nostri au pierdut citiva cm in inaltime, creierul li s-a micsorat, starea danturii si a scheletului s-a deteriorat.

 

 

Se pare ca de blamat sint urmatoarele alimente:

Cerealele

 

 

Acestea au devenit hrana de baza a dietei omului modern.
Sint acuzate ca produc toxine care dauneza mucoasei intestinale, care inhiba digestia si absorbtia nutrientilor.
Unul din aceste toxine este glutenul, o proteina care afecteaza intestinele si le fac permeabile. Multi specialisti cred ca sindromul intestinului permeabil este o cauza importanta pentru aparitia obezitatii, a diabetului si a bolilor autoimune.
In timp ce numarul celor afectati de boala celiaca, de intoleranta la gluten, este relativ mic, de 1% , se pare ca 1 din 3 oameni sint sensibili la gluten (in SUA), sursa a numeroase probleme de sanatate.
Boala celiaca si sensibiltatea la gluten sint asociate cu boli ca: diabet, boli ale tiroidei, osteoporoza, boli neurodegenerative, obezitate.

 

Uleiurile rafinate

 

 

Aceste uleiuri (de porumb, floarea soarelui, soia, rapita etc) au inceput sa faca parte din dieta oamenilor abia de curind. Consumul lor a ajuns a creasca dramatic in ultimele decenii:

 

 

in timp ce consumul de grasimi de origine animala a scazut:

 

(sursa)

 

Raportul dintre consumul de acizi grasi omega 6, care au un efect pro-inflamator,  si omega 3, cu efect anti-inflamator, care se pare ca la stramosii nostri era de aproximativ 1:1, s-a schimbat, ajungind, dupa unele estimari, pina la 20:1.

Consumul mare de acizi grasi omega 6 e asociat cu aparitia bolilor inflamatorii: boli cardiovasculare, diabet, obeziatate, boli autoimune, cancer. Pe de alta parte, studiile arata ca scaderea raportului dintre omega 6 si omega 3 protejeaza impotriva bolilor cronice si degenerative.

Se estimeaza ca americanii isi iau pina la 20% din necesarul de calorii dintr-un singur aliment: uleiul de soia!

 

Zaharul

 

 

Consumul excesiv de zahar este corelat cu o multime de efecte negative (studiul 1, studiul 2) de la indigestie la aparitia cancerului.

Un raport USDA arata ca americanul mediu consuma, pe an, aproximativ 70kg de zahar.

Si nu, fructoza nu e cu nimic mai buna. Un studiu a aratat ca inlocuirea zaharului cu fructoza duce la marirea semnificativa a grasimii abdominale si a rezistentei la insulina.

 

Soia

 

 

Se pare ca soia contine inhibitori ai enzimelor pancreatice, acid fitic, care reduce absorbtia de nutrienti din mincare, are fitoestrogeni, corelati cu infertilitatea la femei si cu cancerul de sin, poate provoca probleme de tiroida, reduce calitatea spermei etc.

Un studiu a aratat ca barbatii care consumau un pahar de lapte de soia pe zi au avut un numar de spermatozoizi cu 50% mai mic decit cei care n-o faceau. Un altul a aratat ca 2 pahare de lapte de soia pe zi au acelasi efect asupra estrogenului ca o pilula contraceptiva.

 

sursa: 9 Steps To Perfect Health

 

V-ar mai putea interesa

Vitamina D contra racelii Vitamina D este vitala pentru sanatatea oaselor, dar are o mare importanta si pentru buna functionare a sistemului imunitar.O meta-analiza publica...
Cit ar trebui sa cintarim? Este o intrebare pe care multi si-o pun. Pentru a raspunde la ea ar trebui luati in considerare mai multi factori: virsta, raportul dintre muschi si g...
Laptele matern si longevitatea Exista numeroase studii care demonstreaza beneficiile alaptarii pentru bebelusi: IQ mai ridicat, sistem imunitar mai puternic, tendinta spre obezitate...
Zaharul si sanatatea cardiovasculara Un studiu efectuat pe un grup de copii obezi si suferinzi de sindromul metabolic a aratat ca reducerea consumului de zahar amelioreaza nivelul markeri...
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail

Lasati un comentariu

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>