Introducere in nutritie – despre macronutrienti

Am vorbit in postarile anterioare despre proportiile (macro)nutrientilor in dieta. Dar ce sint acestia?

Substantele folositoare din alimente pot fi clasificate in micronutrienti si macronutrienti. Pe cind primii, vitaminele si mineralele, sint necesari in cantitati foarte mici, macronutrientii furnizeaza corpului energie si sint necesari in cantitati mari.

 

 

Macronutrientii sint:

Carbohidratii

Carbohidratii, sau glucidele, sint combinatii de molecule de zahar, cel mai obisnuit dintre acestea fiind glucoza. Corpul digera carbohidratii descompunindu-i in moleculele de zahar componente, care sint absorbite in singe. Glucoza din singe e folosita pentru nevoile energetice imediate, iar restul e destinat stocarii. Excesul de glucoza e stocat sub forma de glicogen (un lant de molecule de glucoza) in ficat si in muschi. Cantitatea de glicogen din corp e de cca. 400-500g. Cind rezervoarele de glicogen sint umplute, excesul de glucoza e transformat in grasimi.

 

Grasimile

Grasimile din alimente, sau lipidele, se gasesc sub forma de trigliceride, molecule formate din acizi grasi si glicerol. Grasimile din alimente ajung in singe, unde sint descompuse in acizi grasi si folosite pentru energie sau sint depozitate in celulele grase. Nu exista limita pentru cantitatea de grasimi pe care corpul le poate acumula.

Cind rezervele de glucoza ale corpului sint epuizate, acizii grasi sint transformati de catre ficat in corpi cetonici, care pot fi folositi pentru energie in locul glucozei.

 

Proteinele

Proteinele sint o combinatie de aminoacizi, care pot fi folositi pentru energie sau ca material de constructie pentru tesuturile corpului. Surplusul e depozitat sub forma de grasime.

Se considera ca pentru a acoperi necesarul de aminoacizi al organismului cca 10% din caloriile consumate trebuie sa provina din proteine. Un procent de 35% se apropie de limita corpului de a metaboliza proteinele, in timp ce un procent mai ridicat e periculos.

 

V-ar mai putea interesa

Introducere in nutritie – despre grasimi Grasimile reprezinta o componenta esentiala a alimentatiei: constituie o sursa importanta de energie, contribuie la absorbtia mineralelor si a a vitam...
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail

Lasati un comentariu

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>