Introducere in nutritie – despre grasimi

Grasimile reprezinta o componenta esentiala a alimentatiei: constituie o sursa importanta de energie, contribuie la absorbtia mineralelor si a a vitaminelor,  intra in componenta membranei celulare si a tecii de mielina, invelisul care inconjoara si protejeaza fibrele nervoase, intervin in procesul de coagulare al singelui etc.

 

 

Toate tipurile de grasimi au o structura chimica similara: un lant de atomi de carbon legati de atomi de hidrogen. Ceea ce le diferentiaza este lungimea si forma lantului de atomi de carbon si numarul de atomi de hidrogen legati de cei de carbon.

 

Grasimile trans

Acestea rezulta in urma unui proces numit hidrogenare (incalzirea uleiurilor vegetale in prezenta hidrogenului si a unui catalizator, cum ar fi paladiul), care e folosit pentru a transforma uleiurile lichide in grasimi solide si pentru a le impiedica sa rincezeasca. Daca la inceput ele se gaseau in produse ca margarina , in ultimii ani se regasesc ca ingredient intr-o multime de alimente, de la prajituri la cartofi prajiti. Pe etichetele alimentelor apar sub denumirea de “grasimi partial hidrogenate”.

Grasimile trans duc la cresterea colesterolului “rau”, LDL, in singe si la reducerea celui “bun”, HDL, duc la aparitia proceselor inflamatorii, asociate cu bolile cardiovasculare, diabet etc. Ele sint nocive si in cantitati mici.

 

Grasimile saturate

Acestea sint solide la temperatura camerei. Sursele cele mai importante de grasimi saturate sint: carnea rosie, laptele si lactatele integrale, uleiul de cocos etc.

Parerile sint diferite in legatura cu aceste grasimi. Unii le acuza ca duc la  infundarea arterelor (ateroscleroza), altii le considera inofensive. O meta-analiza a 21 de studii a ajuns la concluzia ca nu exista nici o legatura intre consumul de grasimi saturate si incidenta bolilor cardiovasculare.

Probabil ca o atitudine prudenta ar impune consumul moderat al acestor grasimi, mai ales in conditiile unui consum mare de carbohidranti.

 

Grasimile mononesaturate

Sursele principale de grasimi mononesaturate sint: uleiul de masline, de arahide, de susan, avocado, nuci etc. Sint considerate a fi grasimi sanatoase.

 

Grasimile polinesaturate

Sursele principale de grasimi polinesaturate sint: uleiul de porumb, de floarea soarelui, peste gras etc.
Grasimile polinesaturate sint grasimi esentiale,  adica sint necesare functionarii organismului, dar corpul nu le poate produce, deci ele trebuie sa provina din alimente.

Exista 2 feluri principale de grasimi polinesaturate: acizii grasi omega 3 si omega 6. Primii au un efect anti-inflamator, pe cind ceilalti unul pro-inflamator, fiind de dorit un raport echilibrat intre consumul celor doua (vezi si aceasta postare).

 

 

V-ar mai putea interesa

Introducere in nutritie – despre macronutrie... Am vorbit in postarile anterioare despre proportiile (macro)nutrientilor in dieta. Dar ce sint acestia?Substantele folositoare din alimente pot fi...
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail

Lasati un comentariu

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>