Despre microbiom

In lumea civilizata, folosirea vaccinurilor si a antibioticelor, impreuna cu imbunatatirea conditiilor de igiena au dus la o stare de sanatate mai buna a oamenilor. Aceeasi factori, insa, au dus si la modificarea dramatica a ecosistemului intestinal, a bacteriilor care traiesc in sistemul nostru digestiv. Dieta noastra s-a schimbat foarte mult in ultimii 10000 de ani, de la neolitic incoace, si cu atit mai mult in ultimii  100 de ani, odata cu industrializarea. Mincarea procesata, alimentatia bogata in grasimi si zahar si saraca in fibre au alterat flora noastra intestinala. Antibioticele, inghitite ca atare sau care provin din hrana noastra, steroizii, medicamentele antiinflamatoare, stresul cronic, toate astea afecteaza sistemul digestiv si altereaza ecosistemul nostru intestinal.

 

 

Microbiomul contine intre 500 si 1000 de specii de bacterii, care cintaresc intre 1 si 3% din greutatea corpului. Numarul de celule bacteriene e de cca 100 trilioane, iar ADN-ul bacterian il depaseste numeric pe cel uman de 100 de ori. Aceste bacterii influenteaza digestia, produc vitamine, nutrienti benefici corpului gazda, intr-o relatie simbiotica, atunci cind flora bacteriana e echilibrata. Cind nu e, rezulta alergii, astm, eczeme, inflamatie, boli autoimune, printre altele.

O simpla cautare pe google ne arata, de exemplu,  legatura pe care numeroase studii au evidentiat-o intre flora intestinala si autism. Microbiomul copiilor care sufera de autism difera dramatic de cel a copiilor sanatosi. Doctorii pot sa faca diferenta dintre copii autisti si cei sanatosi doar dupa substantele produse de unele bacterii si excretate prin urina. Un studiu a aratat ca folosirea antibioticelor impotriva acneei poate duce la aparitia de boli autoimune, prin alterarea florei intestinale.

Bacteriile “rele” produc lipo-polizaharide care declanseaza inflamatia si rezistenta la insulina, care pot duce la obezitate.

Se pare, deci, ca e nevoie de un ecosistem intestinal sanatos pentru ca noi sa fim sanatosi. Cind bacteriile “rele” se inmultesc, cele “bune” sint reduse numeric, prin competitie teritoriala, si se creeaza un mediu toxic.

Citeva informatii interesante despre sistemul digestiv:

  • intins, ocupa cam suprafata unui teren de tenis.
  • aprox. 70% din sistemul imunitar e localizat aici.
  • este numit si “cel de-al doilea creier”; daca nervul vag, care conecteaza creierul de sistemul digestiv e sectionat, acesta din urma continua sa functioneze.
  • produce mai multi neuro-transmitatori, cum ar fi serotonina, decit creierul (80-90% din serotonina e produsa aici).

Vom reveni asupra asupra acestui subiect fascinant in postarile urmatoare.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail

Lasati un comentariu

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>